Training Leer je depressie kennen

Start 25 januari 2020

Inleiding

Depressie is nog steeds voor de meeste mensen een onbegrepen aandoening. Een gebroken been, een hartkwaal en zelfs kanker kunnen we begrijpen vanuit een medisch, klinisch oogpunt. Er is (meestal) een duidelijke verklaring. Deze verklaring én het niet onbelangrijke feit dat we bij deze aandoeningen controle houden over onze hersenen, zijn ondersteunend bij het accepteren en het een plaats geven in ons leven.

Bij een psychiatrische aandoening, zoals depressie, is geen eenduidige verklaring te vinden en bovendien doet ons ‘hoofd’ niet meer wat we willen. Dit maakt het begrijpen en accepteren van een depressie moeilijk.

Onderzoek

In de training ‘Leer je depressie kennen’ ga je jouw depressie onderzoeken. Vragen als ‘wat ligt er ten grondslag aan mijn depressie’, ‘hoe moet ik mijn depressie zien’, ‘hoe verhoud ik me tot mijn depressie’ en ‘wat kan ik leren van mijn depressie’ vormen een rode draad. Inzichten die je tijdens het onderzoek opdoet, kunnen leiden tot begrijpen en begrijpen kan leiden tot begrip. Begrip en acceptatie liggen dicht bij elkaar. Begrip kan zorgen voor een opluchting, er vallen stukjes van een tot nu toe onbegrepen puzzel op zijn plek. Waar vechten tegen de ene kant van de medaille is, is acceptatie de andere kant van dezelfde medaille.

In het onderzoek ga je aan het werk met twee thema’s:

 • Depressie als patroon: nadruk ligt op bewustwording, begrijpen, accepteren en kiezen.
 • Persoonlijk leiderschap: nadruk ligt op bewustwording en het terugnemen van de regie over je leven tijdens een depressie en daarna.

De training is gebaseerd op het boek ‘De kracht van depressie’.

Wat ik van je vraag

 • Nieuwsgierigheid: naar je depressie, wie je bent en wie je wilt zijn, je lichaam, je denken, je voelen, je doen, de andere deelnemers.
 • Lef: om bereid te zijn in de spiegel te kijken die je jezelf voorhoudt en die anderen je voorhouden.
 • 100% inzet: ofwel je maximale inzet die je tijdens de trainingsdagen kunt leveren.
 • Een kritische houding: niet alles wat ik aandraag hoeft voor jou waar te zijn.

Wat je van mij krijgt

 • Nieuwsgierigheid: naar jou.
 • 100% inzet.
 • Begrip en empathie: vanuit mijn leven met depressie (her)ken ik jouw ‘demonen’.
 • Kennis en ervaring: deze zet ik ten volle in om jou te ondersteunen in je onderzoek.
 • Zorgvuldigheid en integriteit.
 • Ik sta naast je: je doet het zelf, maar niet alleen; samen gaan we op weg.
 • Ik sta tegenover je: ik houd je een spiegel voor.
 • Ik sta achter je: ik ben letterlijk en figuurlijk een steun in de rug. Als het nodig is, duw ik je vooruit.

 

*********************************************************************************************

Reacties van deelnemers

Inzichten

 • Depressie markeert echte pijn.
 • Ik neem weer de regie over mijn leven en sta ergens voor.
 • Depressie is lastig en vervelend, maar ook een kracht als die op gepaste wijze wordt geïntegreerd in  mijn leven.
 • De inzichten die ik gekregen heb tijdens de training tot nu toe is dat er een relatie is tussen gebeurtenis, kernovertuiging, patroon en depressie en dat de kernovertuiging hier de belangrijkste is die ik eigenlijk tot nu toe nooit heb willen her- en erkennen!
 • Mijn kernovertuiging is “Ik ben niet goed genoeg”. Dat is een heftige waar ik mijn leven lang tegenaan loop.

Over de training

 • Ik krijg voldoende informatie op theoretisch en praktisch gebied. Het boek ‘De kracht van depressie’ is hier een waardevolle aanvulling op.
 • De coaching maakt dat je gericht met je eigen patroon en overtuiging aan de slag kunt gaan.
 • Ik vind de begeleiding professioneel, betrokken, (ervarings-) deskundig en gericht op het delen van kennis en kunde. Ik voel mij bij Peter en Gwylan op mijn gemak.
 • Het oefenen met de anderen deelnemers is voor mij een prettig idee wanneer ik merk dat zij ook met hetzelfde worstelen en dat ik er niet alleen mee zit.
 • De training is voor mij doordacht in elkaar gezet en heeft mij weer meer naar mezelf leren kijken en laten zien dat het altijd ikzelf ben die verandering kan brengen in moeilijke situaties!
 • De meest ondersteunende training voor depressie die ik heb gedaan.

Wat

 • Lichaamswerk
 • Theorie
 • Coaching
 • Oefeningen
 • Open rondes
 • Meditatie
 • Zelf thuis doen

Voor wie

 • Met een lichte tot matige depressie kom je in aanmerking voor deze training.

Voor wie niet

 • Psychotische depressie
 • Bipolair (manisch-depressief)
 • Angststoornis
 • Tijdens opname

Praktische informatie

 • 5 trainingsdagen 2020
  25 januari
  1, 22 en 29 februari
  21 maart
 • Terugkomdag. Je mag geïnteresseerden meebrengen.
  25 april
 • Tijden: van 09:00 tot 15:00 uur.
 • Groepsgrootte minimaal 6, maximaal 12 deelnemers
 • Locatie
  La Capella
  Oude Velperweg 36A
  6824 HE Arnhem
  Er zijn gratis parkeerplaatsen bij La Cappella en in de straat.
  Het is 15 minuten lopen vanaf station Arnhem Velperpoort en 5 minuten lopen vanaf station Arnhem Presikhaaf.
 • Advies: soepele, makkelijk zittende, kleding.
 • Kosten: € 425,00 – inclusief BTW, lunch en daarbij gratis het boek ‘De kracht van depressie’, voor de 5-daagse training.
 • Kosten: € 70,00 inclusief BTW en lunch, voor de terugkomdag. Geïnteresseerden betalen alleen de lunch à € 20,00.
 • Leden van de Depressie Vereniging krijgen een korting van 10%.
 • Aanmelden: via onderstaand inschrijfformulier.
 • Na ontvangst van het inschrijfformulier bel ik je voor een intakegesprek en ontvang je een factuur.

Onderaan deze pagina vind je het aanmeldformulier.

 

 

 

*********************************************************************************************

Testimonials

Lia

De training heeft mij inzichten gegeven over hoe mijn depressie ontstaat. Peter weet dat haarfijn uit te leggen vanuit zijn eigen ervaringen.
Hij gebruikt daarbij zijn zelfontworpen methode. Bovendien is hij ervaringsdeskundige. Om deze redenen heb ik voor deze training gekozen. Peter geeft al heel snel een veilig gevoel en hij kijkt met respect en warmte naar het ontstaan van mijn depressies!
Hij heeft mij laten zien hoe ik in 7 stappen mijn persoonlijk leiderschap weer kan leren terugnemen. Ik ben steeds meer gaan inzien dat een depressie mij niet overkomt. Ikzelf ben verantwoordelijk voor mijn eigen keuzes en ik ben daarvan ook bewuster geworden.
Ook het door hem geschreven boek ‘De kracht van depressie’ heeft mij inzichten gegeven over de omstandigheden waarin mijn depressies zijn ontstaan.
Ja, een training die je ogen opent, zo mag ik het wel noemen.
Peter, zijn assistent en natuurlijk de andere deelnemers, het boek en het lichaamswerk, hebben ervoor gezorgd dat ik dichter bij mezelf kan blijven! Ik ben niet bang meer om in een depressie te komen en ben daar steeds meer vriend van geworden en daarmee van mezelf.
Deze training is een aanrader!!!

Training Leer je depressie kennen; aanmeldformulier

2 + 4 =